Nick Andrews

A Foray into My Realm

14 May 2023 - 24 Jun 2023

In de tentoonstelling ‘A Foray into My Realm’ toont de Antwerpse schilder Nick Andrews (Londen, UK, 1972) een reeks recente werken en een inkijk in enkele intrigerende schetsboeken die vaak het vertrekpunt zijn voor de grotere uitvoering op doek.

Het werk van Nick Andrews is figuratief, kleurrijk en verhalend. Het zijn directe weergaves van denkbeeldige werelden. Hij laat in zijn schilderijen gebeurtenissen samenkomen met verhalen en beelden uit films en boeken, maar altijd blijft er mogelijkheid tot interpretatie. De figuur van Champagne Charlie en zijn entourage komt vaak terug. Inspiratiebron is de wereld van de 19de-eeuwse bourgeoisie vol grandeur en decadentie. 

Andrews experimenteert zoals Champagne Charlie zong. Vol overgave, in een prachtig decor waar wetten en regels wegvallen en waar alles in het teken lijkt te staan van plezier en genot. Het gaat over wat mooi, aantrekkelijk en opwindend is. 

In zijn werken ligt de suggestieve kracht van schilderkunst die een heel eigen wereld toont. Een wereld waarin Dionysus, de god van de roes en de mateloosheid, van de extase, het voor het zeggen heeft. Een wereld waarin tegenstellingen opgeheven worden en grenzen uitgewist. 

Als een illusionist speelt Andrews met uiterlijke schijn en doet hij de grenzen tussen het fantastische en het reële vervagen. In een spel van verschijnen en verdwijnen staan figuren in de decors of gaan ze erin op. Herkenbare dingen worden in een geheimzinnige sfeer geplaatst. Het gaat niet om wat we letterlijk zien. Het entertainment heeft een keerzijde in deze geënsceneerde wereld vol eenzaamheid, verslaving, dualiteit en confrontaties. Donkere silhouetten verschijnen, gezichten verbergen emoties, ze zitten weggedoken achter een hoed of zijn geabstraheerd tot een kleurvlak. 

Het oeuvre van Nick Andrews baadt in een euforische, nostalgische en melancholische sfeer. De schilderijen zijn vormelijk opgebouwd met gestuele penseelstreken en een flamboyant kleurenpallet waarin complementaire kleuren overheersen. De textuur van de schilderijen is levendig: uitgewerkte vormen en vluchtig aangegeven details wisselen elkaar af. Zijn beelden zijn intens en laten een sterke indruk na. Terugkerende elementen zijn uitsnijdingen, spiegelingen, licht- en schaduweffecten en abstrahering in kleur en vorm. Geleidelijk aan neemt de vorm de overhand op het thema. Het ruimtelijke aspect creëert een andere realiteit, in een weloverwogen scenografie. 

Nick Andrews woont en werkt in Antwerpen en Saint-Bonnet Tronçais, Frankrijk. Hij studeerde Schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 2004 was hij op residentie in Cité internationale des Arts, Parijs. In 2009 was hij Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Belangrijke solo- en groepstentoonstellingen zijn o.a. Salon de Peinture (2019, M HKA, Antwerpen), Sanguine. Luc Tuymans on Baroque (2018, Prada Fondazione, Milaan), Within Me (2016, De Warande, Turnhout) & Brabantse Fauvisten, een selectie door Nick Andrews, (2016, FeliXart, Drogenbos). Zijn werk maakt deel uit van verschillende privé- en publieke collecties waaronder het Vlaams Parlement, de Nationale Loterij, Universiteit Antwerp en het Musée de la Tapisserie et des Arts Textiles (TAMAT), Doornik. Nick Andrews is docent aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.