Jan Vanriet

Elegy

5 Nov 2023 - 23 Dec 2023

Galerie Zwart Huis presenteert 'Elegy', de vijfde solotentoonstelling van Jan Vanriet (1948) in de galerie. De serie 'Elegie' visualiseert het 'Beleg van Leningrad' (1941-44) en de terreur van ideologieën versus het individu. Vanriet toont een samenleving die wordt gedomineerd door ideologie, ontbering en lijden. Waar sommige werken een eenduidige boodschap bevatten (een brandende stad of verdrinkende paarden) zijn anderen enigmatischer. Zo toont de kunstenaar een sinaasappel (dit was zeldzaam en dus een gegeerd cadeau voor oudjaar), een knoop (symbool voor armoede), een rood kleedje (doodskleedje van een kind omgekomen door de koude) of een muzieknoot (een symbool voor hoop).

Hoewel de reeks zich baseert op gebeurtenissen uit de jaren veertig, zijn de beelden pijnlijk actueel. Vanriet startte bovendien al in 2019 met deze serie, wat in het licht van de oorlog in Oekraïne haast profetisch aanvoelt.



Ter gelegenheid van de tentoonstelling heeft de galerie een boek uitgegeven en een gelimiteerde editie van 4 geaquarelleerde risoprints, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.